چند سالی می شود که انجام عمل پروتز سینه (Augmentation Mammoplasty) بین خانم ها مخصوصاً در سنین زیر 30 سال به صورت چشمگیری افزایش یافته که یکی از مهم ترین دلایل آن، افزایش اعتماد به نفس می باشد.
عمل ایمپلنت سینه به دو شکل قابل انجام می باشد:
✔ گرد و اشکی
✔ آناتومی
سوال بسیاری از بانوان در وهله اول این است که آیا این روش زیبایی مشکلی در دوران بارداری یا شیردهی به وجود خواهد آورد یا خیر؟ پیش از جواب به این سوال توضیح کاملی در خصوص مراحل انجام پروتز سینه برای شما شرح خواهیم داد.
مراحل پروتز سینه
اولین نکته در خصوص پروتز پستان، انتخاب یک جراح زیبایی و پلاستیک مطمئن است. پزشک شما تمام مراحل اولیه که شامل آزمایشات، نوع ایمپلنت و انتخاب سایز که مناسب با اندام شما باشد و... را برای شما توضیح می دهد. دو نوع ایمپلنت سینه شامل سیلیکونی و سالینی (آب نمکی) می باشد.
بعد از انتخاب پروتز سینه از طریق برش های مختلف که شامل:
• برش زیر سینه Inframammary
• برش زیر بغل Axillary
• برش اطراف نوک سینه Periareolar
می شود، فضای لازم برای جایگذاری پروتز سینه توسط پزشک جراح آماده خواهد شد. بعد از اینکه ایمپلنت پستان به طور مناسب داخل سینه قرار گرفت دو لبه برش خورده پوست با بخیه های جذبی به هم دوخته می شوند و در آخر پانسمان انجام می شود.
پروتز پستان برای چه کسانی مناسب است؟
• کسانی که به دلیل شیر دهی، ترک و افتادگی سینه پیدا می کنند. عامل اصلی افتادگی پستان در دوران شیردهی تغییرات هورمونی در بارداری است و کم و زیاد شدن وزن بدن در این دوران هم بی تاثیر نیست.
• کسانی که بر اثر کاهش وزن، دچار افتادگی و شل شدن سینه شده اند.
• افرادی کسانی که سینه های غیر قرینه دارند. علت اصلی بروز این اتفاق در دوران بلوغ شکل می گیرد که سرعت رشد سینه های چپ و راست در بعضی مواقع متفاوت می شود. مشکل ستون فقرات هم در بروز این اتفاق بی تاثییر نیست که معمولا بعد از چکاپ جراح، چنانچه مشکلی نباشد، پروتز سینه برای زیبا جو قابل انجام است.
• کسانی که تنها هدف زیبایی و بزرگ کردن پستان خود را دارند.
آیا بعد از پروتز پستان می توان شیر داد؟
یکی دیگر از عوامل نگرانی خانم هایی که قبل از بارداری پروتز سینه انجام داده اند این است که در دوران شیر دهی به نوزاد خود با مشکل مواجه شوند. خبر خوب این است که ایمپلنت سینه هیچ مشکلی بابت شیر دهی برای مادر ایجاد نمی کند.
بعضی از خانم ها که قصد جراحی زیبایی پستان دارند به این فکر می کنند که اگر پروتز داخل سینه ها قرار گیرد دیگر نمی توانند شیر دهی انجام دهند که این باور کاملا غلط است. البته همانطور که اشاره کردیم محل برش سینه بسیار مهم است. اگر برش در نوک پستان و هاله تیره باشد، ممکن است باعث قطع عصبی حس نوک سینه شود.
بهتر است برش از زیر بغل یا زیر سینه انجام شود و در بین بافت و عضله سینه قرار گیرد تا کمترین آسیب را به اعصاب سینه وارد شود.
تغییر فرم یا عوض شدن پروتز پستان در دوران شیر دهی
بیشتر خانم هایی که جراحی پروتز سینه انجام می دهند در دوران بارداری و شیر دهی متوجه این می شوند که فرم سینه آنها تغییر کرده و ترس از اینکه ایمپلنت داخل سینه حرکت کرده یا شکل آن تغییر کرده است، بسیار آن ها را نگران می کند.
موضوع قابل توجه این است که محل پروتز اصلا پروتز تغییری نکرده و آنچه که تغییر می کند خود سینه است که بخاطر ورود شیر در سینه مادر بافت بالای سینه بزرگ می شود. این موضوع ممکن است همراه با درد باشد و یا سبب گرفتگی که در تولید شیر رخ می دهد، بروز داده شود.
البته سایز خود سینه نیز قبل از عمل جراحی زیبایی بی تاثییر نمی باشد، زیرا قبل از عمل، اندازه پستان بزرگ بوده و ممکن است یک مقداری به دلیل شیر دهی، افتاده شود. در خانم هایی که بعد از زایمان به هر دلیلی به نوزاد خود شیر نمی دهند، در مدت 12 هفته فرم سینه به حالت طبیعی خود باز می گردد و خانم هایی که شیر می دهند بعد از گرفتن نوزاد از شیر، شکل سینه آن ها به حالت اولیه باز می گردد.
نکته: اگر زیباجو همراه با پروتز پستان عمل لیفت سینه هم انجام دهد و مجاری سینه دستکاری شده باشد، در این حالت ممکن است 30 تا 40 درصد افت شیردهی داشته باشد. البته کوچک بودن بافت سینه هم در کم شدن شیر بی تاثیر نیست.
عمل پروتز سینه بعد از شیر دهی
بعد از دوران حاملگی و شیر دهی، پوست سینه کشیده شده و دارای ترک های زیادی می شود و تغییر شکل می دهد که این امری کاملا طبیعی است.
بعد از مدت کوتاهی هنگامی که ورم سینه رو به بهتر شدن می رود، فرد با مشورت پزشک خود می تواند عمل زیبایی سینه را انجام دهد. اینکه می گوییم عمل زیبایی حتما پروتز سینه نیست گاهی زیباجو سایز سینه مناسبی دارد ولی به دلیل افتادگی و شل شدن و یا حتی بزرگ تر شدن پستان که باعث کمر درد یا دیگر ناراحتی ها می شود، مجبور به انجام لیفت و پروتز سینه به صورت همزمان خواهد بود که با تشخیص پزشک از 3 تا 6 ماه بعد از شیر دهی و یا 3 تا 6 ماه بعد از زایمان (اگر مادری شیر به نوزاد ندهد) این کار قابل انجام است.
برای بسیاری از خانم ها جراحی سینه بعد از بارداری یک تصمیم بزرگ برای تغییر زندگی است که نه تنها باعث زیبایی و خوش فرم شدن فیزیکی بدن می شود، بلکه از لحاظ روانی احساس خوبی پیدا خواهند کرد که باعث بهبود اعتماد به نفس خود می شوند . همچنین این افراد می توانند به راحتی هر لباسی را که علاقه دارند بپوشند و ممکن است حتی در فعالیت های ورزشی هم حس بهتری داشته باشند.
بنابراین جای تعجب نداره که جراحی پروتز پستان امروزه در دنیا طرفداران زیادی دارد، زیرا پس از این عمل کیفیت زندگی شما بهبود می یابد.
مراقبت های بعد از جراحی
تورم سینه
معمولا بلافاصله بعد از عمل، تورم و درد احساس می شود که این موضوع کاملا طبیعی است. بعد از گذشت چند هفته تورم سینه کمتر می شود.
اسکار بعد از جراحی سینه
بعد از جراحی، جای خط بخیه ممکن است تا مدت زمان طولانی (1 سال یا بیشتر) از بین نرود که با استفاده از کرم های مخصوصی که پزشک متخصص معرفی می کند می توان اقدام به کمرنگ شدن جای بخیه نمود.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم
معمولا بعد از جراحی به دلیل وجود داروی بیهوشی در بدن تا چند روز احتمال ایجاد حالت تهوع و یا بی اشتهایی را وجود دارد. بهتر است در این دوران بیشتر از غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید و مایعات زیاد بنوشید. همچنین تا جای ممکن نمک را از رژیم غذایی خود حذف نمایید تا سریع تر جای بخیه جذب شود.
استفاده از سوتین مخصوص که مورد تایید پزشک باشد
بعد از عمل پروتز سینه حتما تا 8 هفته می بایست از گن های مخصوص استفاده کنید تا شکل و فرم بهتری حاصل گردد.