اگر از ناحیه خاصی از بدنتان ناراضی هستید، انتخاب پروتز می تواند یکی از راه حل های موثر برای شما باشد؛ علاوه بر اهداف زیبایی شناختی، پروتز بدن عملکرد مهمی در درمان برخی نواقص و اصلاح فرم های نامتقارن دارد. پروتز یا ایمپلنت نوعی ماده پزشکی با بافت خاص هستند که در داخل یا روی بدن قرار میگیرند، در ابتدا هدف از انجام پروتز جایگزینی قسمت های از دست رفته بدن بود و به مرور زمان برای اهداف درمانی و زیبایی نیز به کار گرفته شد. برخی از ایمپلنت ها از پوست، استخوان یا سایر بافت های بدن ساخته می شوند و برخی دیگر از فلز، پلاستیک، سرامیک یا مواد دیگر ساخته شده اند.


استفاده از پروتز برای زیبایی بخشی به بخش های مختلف بدن بیش از 60 سال است که انجام می شود و در طول این مدت پیشرفت های بزرگی در روش های جراحی، ایمنی پروتزها و نواحی مختلف بدن که می توان برای بهبود فیزیک طبیعی بدن از آن استفاده کرد، صورت گرفته است. از آنجایی که در سال های گذشته بزرگ کردن سینه و باسن به یک عمل جراحی زیبایی محبوب برای زنان تبدیل شد تا عدم تعادل سایز را اصلاح کند، ظاهری گردتر داشته باشد و افتادگی را کاهش دهد، این ایده مطرح شد که پروتز فقط برای زنان است، با این حال در چند دهه گذشته افزایش قابل توجهی در مردانی که از انواع پروتز برای بخش های مختلف بدن استفاده میکنند نیز مشاهده شده است.


پروتز چیست؟

پروتز یکی از زیر مجموعه های جراحی است که که بخشی مصنوعی برای بازیابی عملکردهای بدن که مختل شده و همچنین کاربردهای زیبایی، طراحی و ساخته می شود. در واقع پروتز، ماده ای مصنوعی است که با جراحی در داخل بدن قرار می گیرد، این پروتزها پوسته های سیلیکونی هستند که با ژل سیلیکون یا سالین (آب نمک استریل) پر شده اند. به جز پروتز سینه، مواد مورد استفاده در پروتز برای سایر نواحی بدن از سیلیکون جامد ساخته شده اند و دلیلی برای احتمال پارگی آنها وجود ندارد، زیرا مایع یا ژل نیستند؛ اگرچه بی خطر بودن جراحی پروتز ثابت شده است، اما باید یک جراح متخصص و باتجربه این عمل را انجام دهد.


پروتز توسط جراحان پلاستیک در بدن قرار داده می شود و در بخش های مختلف بدن، به دلایل مختلفی می توان از آنها استفاده کرد، به عنوان مثال پروتز سینه هم میتواند بعد از از دست دادن سینه به دلیل سرطان انجام شود و هم برای افرادی که سینه هایی با اندازه بزرگتر دوست دارند برای زیبایی بیشتر. پروتز ها را می توان به صورت دائمی قرار داد یا زمانی که دیگر نیازی به آنها نیست، می توان آن ها را برداشت، به عنوان مثال ایمپلنت های لگن دائمی در نظر گرفته شده اند، اما پروتزهایی که برای ترمیم استخوان شکسته استفاده می شوند را می توان در زمانی که دیگر نیازی به آنها نیست، برداشت.

پروتز چیست؟


پروتز چگونه انجام می شود و چقدر ماندگاری دارد؟

اگر پروتز با هدف جایگزینی بخشی از بدن که آسیب دیده یا از دست رفته انجام شود، با استفاده از ارتوپدی و ساخت اعضای مصنوعی بدن این کار صورت میگیرد؛ اما اگر بخواهید پروتز سینه یا باسن برای زیبایی انجام دهید باید تحت عمل جراحی قرار گیرید. در ابتدا محل قرارگیری پروتز با محلول ضد عفونی کننده آماده می شود و از بی حسی موضعی در ناحیه استفاده می شود، با توجه به وسعت ناحیه و نوع پروتز ممکن است از بیهوشی عمومی نیز استفاده شود. برای انجام پروتزهای سیلیکونی، یک آندوسکوپ کوچک از طریق یک برش کوچک وارد بدن می شود و پروتز را به مقصد هدایت می کند. در برخی موارد، پروتز در زیر بافت عضلانی موجود قرار می گیرد که آن را منقبض کرده و در جای خود نگه می دارد، در موارد دیگر ممکن است در امتداد عضلات شما بخیه شود. پروتز سیلیکونی از نظر شیمیایی بی اثر است و بدن با آن به عنوان یک جسم خارجی برخورد می کند، پس از قرار دادن پروتز در بدن، بافت اسکار در اطراف آن تشکیل می شود، بنابراین اکثر مردم پروتزها را به خوبی تحمل می کنند.


ماندگاری پروتز به نوع آن روش انجام بستگی دارد، روش های تزریقی ماندگاری کوتاه و پروتزهای کاشت عمر طولانی تری دارند. به طور کلی نمی توان زمان دقیقی به عنوان ماندگاری پروتز مشخص کرد، اما پروتزهایی که با جراحی در بدن قرار گرفته اند دائمی در نظر گرفته می شوند. با این حال، با افزایش سن و نازک شدن پوست، پروتز ممکن است شروع به نمایان شدن کند و شما بتوانید آن را احساس کنید، به همین دلیل زمانی که کاشت پروتز ماندگار بوده معمولاً حدود ده تا 15 سال مشاهده شده است. با این حال توصیه می شود که هر سال به عنوان یک اقدام احتیاطی یک معاینه بالینی و مورفولوژیکی در صورت لزوم برای تشخیص هر گونه ناهنجاری احتمالی انجام شود؛ این معاینات بعد از 45 سالگی ضروری تر می شود.


انواع متد های این روش زیبایی عبارتند از:

در چند سال اخیر اصلاح فرم بدن برای مطابقت با تصویر بدن ایده آل افراد محبوبیت بیشتری پیدا کرده است، پروتزها برای اینکار در طیف وسیعی برای بخش های مختلف بدن موجودند. رایج ترین نوع پروتز برای اهداف زیبایی و در میان زنانی که می خواهند باسن بزرگتر و خوش فرمی داشته باشند، می باشد، اما با اینحال برای اهداف درمانی و زیبایی در بخش های متفاوتی از جمله دست و پا نیز استفاده می شود. پروتزهای صورت می توانند قسمت های مختلف صورت مانند پیشانی، پشت بینی، شقیقه ها، استخوان های گونه، فک، لب ها یا چانه را شکل دهند و پروتزها برای اندام های فوقانی و تحتانی که برای افزایش حجم عضلات اندام ها استفاده می شوند، موجودند. رایج ترین انواع پروتز عبارتند از:

• پروتز سینه

پروتز سینه یک فرم سینه کاملا طبیعی و ارگانیک را برای زنان تولید می کند؛ از پروتز سینه برای افراد مبتلا به سرطان سینه که ماسکتومی کرده اند استفاده می شود که بازسازی سینه Breast reconstruction نام دارد، همچنین پروتز سینه برای افزایش حجم یا تغییر شکل کسانی که تمایل به داشتن سینه هایی بزرگتر دارند، استفاده می شود که Breast augmentation نام دارد. پروتز سینه با ظاهری سیلیکونی و پر شده از ژل سیلیکون یا سالین در اندازه، ضخامت پوسته، بافت سطح پوسته و شکل (کانتور) متفاوت هستند.


• پروتز باسن

پروتزهای باسن شبیه پروتز سینه هستند اما تفاوت هایی بین آنها وجود دارد، پروتز باسن معمولاً از سیلیکون نیمه جامد (لاستیک مانند) ساخته شده اند که قوام نزدیک به باسن واقعی دارد، آنها دارای یک پوسته بسیار مقاوم تر و یک ژل منسجم که در صورت پارگی پخش نمی شوند.

انواع پروتز


کاندید مناسب پروتز

افرادی که از ظاهر اندام خود به هر دلیلی ناراضی هستند، معمولا تصمیم به جراحی پروتز می گیرند. به طور کلی نامزدهای ایده آل برای جراحی پروتز شامل افرادی هستند که:

✔ افرادی که می خواهند بخش های بدنشان زیباتر و برجسته تر باشد.

✔ دارای اعضای بدن نامتقارن هستند.

✔ شرایط جسمی و روانی خوبی دارند.

✔ به دلیل ظاهرشان اعتماد به نفس ضعیفی دارند.

✔ کسانی دارای افتادگی اعضای بدن به دلیل افزایش سن هستند.


بیشتر افرادی که با بیماری هایی مانند سرطان پستان مواجه بوده که منجر به برداشت یا آسیب به بخشی از بدن می شود، کاندیدای انجام پروتز هستند، همچنین افرادی با مشکلات مادرزادی یا فاصله زیاد از معیارهای زیبایی در اندام خود داوطلب انجام پروتز می باشند.


عوارض جانبی انجام این روش زیبایی

جراحی پروتز مانند هر عمل جراحی دیگری می تواند خطرات و عوارضی را به همراه داشته باشد، برخی از این عوارض جانبی و سطحی عبارتند از کبودی در محل جراحی، درد، تورم و قرمزی که حداکثر تا یک هفته برطرف می شود. از دیگر خطرات پروتزهای پزشکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• ممکن است برخی افراد نسبت به مواد مورد استفاده در ایمپلنت واکنش نشان دهند.

• عفونت، که اغلب از آلودگی پوست در زمان جراحی ناشی می شود. در صورت ابتلا به عفونت، ممکن است لازم باشد درن در نزدیکی ایمپلنت قرار دهید، دارو مصرف کنید یا حتی پروتز را خارج کنید.

• با گذشت زمان، ایمپلنت شما ممکن است حرکت کند یا بشکند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است برای ترمیم یا جایگزینی ایمپلنت به جراحی اضافی نیاز داشته باشید.


سایر خطرات احتمالی ناشی از جراحی ایمپلنت بدن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

✔ خون ریزی

✔ لخته شدن خون

✔ واکنش نامطلوب به بیهوشی

✔ استحکام (سخت شدن ناحیه عمل شده) و سروما (جیب متراکم مایع زیر پوست)


اگرچه احتمال بروز این عوارض بسیار کم است، اما در صورت استفاده از پروتزهای غیر استاندارد، مراجعه به پزشک ناوارد یا محیط غیربهداشتی ممکن است رخ دهند، بنابراین باید در انتخاب پزشک و کلینیک و مراقبت های بعدی دقت لازم را به عمل آورید.


آمادگی برای انجام پروتز

اگر می خواهید از پروتز استفاده کنید، باید پیش از هر چیزی اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید و با پزشکتان جلسه مشاوره ای ترتیب دهید. در این جلسه شما باید درمورد شرایط پزشکیتان، داروهای مصرفی و حساسیت هایی که دارید پزشک را در جریان قرار دهید، سوالات خود را از او خود بپرسید و به یک نتیجه مورد انتظار واقع بینانه برسید. در جلسه مشاوره پزشکتان دستورالعمل هایی در مورد مراقبت های قبل و بعد از پروتز و همچنین فعالیت هایی که باید از آنها اجتناب کنید ارائه خواهد کرد. به طور معمول برای انتخاب اندازه و شکل مناسب پروتز، ناحیه ای را که می خواهید تغییر دهید اندازه گیری می کند و مجموعه ای از پروتزها را به شما نشان می دهد که می توانید از بین آنها انتخاب کنید. برخی از مراقبت هایی که نیاز است پیش از انجام پروتز انجام دهید شامل موارد زیر می شود:

• برای کاهش هر گونه عارضه و جلوگیری از خطر نکروز، حداقل یک ماه قبل از عمل پروتز، سیگار را ترک کنید.

• برای جلوگیری از افزایش خطر ترومبوآمبولی، قرص های ضد بارداری را یک ماه قبل از عمل قطع کنید.

• 15 روز قبل از جراحی پروتز هرگونه داروی ضد پلاکت یا رقیق کننده خون را قطع کنید.

• همچنین مانند هر جراحی دیگر بهتر است رژیم غذایی سالم داشته باشید و آب زیادی بنوشید.

مراقبت های بعد از پروتز


بهبودی و مراقبت های بعد از پروتز

بسته به اندازه پروتز ممکن است روزهای بعد از جراحی درد احساس کنید، اما از طریق داروهای مسکن قابل کنترل است. بهبودی بعد از جراحی حداکثر تا یک هفته بدست می آید و 2 تا 3 ماه طول می کشد تا نتایج نهایی پروتز قابل مشاهده باشد، اما تغییر فیزیکی از روز اول پس از جراحی مشخص است. مراقبت های بعد از پروتز به محل انجام آن بستگی دارد، به عنوان مثال شما نمی توانید حداقل دو هفته پس از پروتز باسن، روی باسن خود بنشینید یا به پشت دراز بکشید تا به بخیه ها فشار نیاید و نتیجه را به خطر نیندازید. اما برخی مراقبت ها برای همه انواع جراحی ها یکسان هستند، از جمله:

✔ نیاز به استراحت حدود 10 تا 15 روز پس از جراحی پروتز

✔ برای رفع کبودی ها و بهتر است همواره به محل انجام پروتز فشار وارد نکنید، حتی به نحوه خوابیدنتان نیز دقت کنید.

✔ خودداری از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل تا یک ماه بعد از پروتز

✔ 1 تا 2 ماه پس از پروتز می توانید فعالیت های بدنی و ورزش را از سر بگیرید.


حتما به جلسات مشاوره بعد از جراحی پروتز با پزشک جراح خود در زمان گفته شده بروید تا شرایط سلامتی شما بررسی شود.


پروتز سینه

TB Center

پروتز سینه

بر کسی پوشیده نیست که برای بسیاری از زنان، سینه ها نقش مهمی در اعتماد به نفس آنها و احساس آنها در مورد ظاهر کلی خود دارند. اگر فکر می کنید داشتن سینه های بزرگتر یا پرتر، تصور شما را از خودتان را بهبود می بخشد

پروتز باسن

TB Center

پروتز باسن

پروتز باسن طوری طراحی شده که به این ناحیه ظاهری گردتر می بخشد و افتادگی ناحیه را درمان و پوست را کشیده تر و بدون چین و چروک می کنند. پروتز باسن که به نام کاشت باسن نیز شناخته می شود، معمولاً برای افرادی که به دلیل ذخیره ناکافی چربی برای تزریق چربی به باسن نامناسب در نظر گرفته می شوند، توصیه می شود.

پروتز بینی

TB Center

پروتز بینی

بروز آسیب دیدگی فرم بینی بر اثر حوادث، بیماری ها و یا حتی عمل های جراحی، امکان تغییر ظاهری منفی بینی را در افراد به وجود می آورد. اما پزشکان متخصص در زمینه زیبایی با بر اساس این اتفاقات با استفاده از روش های نوین پزشکی قادر به حل این معضل خواهند بود. استفاده از روش پروتز یکی از بهترین متد های درمانی در خصوص چنین مشکلاتی می باشد.

پروتز چانه

TB Center

پروتز چانه

از جمله مهم ترین ویژگی هایی که برای داشتن صورتی جذاب می بایست آن را در نظر گرفت، وجود تناسب و تقارن در صورت می باشد. قسمت چانه در صورت یکی از نقاط تاثیرگذار زیبایی قلمداد می شود که عوامل مختلفی از جمله فرم فک، غبغب، دندان ها و... به صورت مستقیم بر این قسمت تاثیر گذار هستند.

پروتز گونه

TB Center

پروتز گونه

در میان روش های ذکر شده یکی از متد ها پرطرفدار، استفاده از پروتز گونه یا ایمپلنت گونه می باشد. در ادامه در خصوص این روش دائمی توضیحاتی ارائه خواهیم داد.