رینوپلاستی یا جراحی بینی با هدف زیبایی یا عملکردی، شکل یا اندازه بینی را تغییر می دهد، این روش زیبایی بسیار محبوب و رایج است. یکی از شایع ترین نگرانی های بعد از این جراحی تورم است که می تواند باعث ناراحتی و اضطراب بیماران شود. پیروی از دستورالعمل های مراقبتی بعد از عمل بینی برای به دست آوردن بهترین نتیجه و به حداقل رساندن خطر بروز عوارض حیاتی است. کبودی و ورم بعد از رینوپلاستی عوارض جانبی بسیار شایع بوده که طبیعی است، این عوارض جانبی احتمالی ورم بینی بعد از جراحی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله میزان اصلاح در حین جراحی و میزان دقیق پیروی از مراقبت های بعد از عمل و همچنین تسلط و مهارت جراح. در طول فرآیند بهبودی ، درک این موضوع که بهبودی و کاهش ورم بعد از جراحی بینی به زمان نیاز دارد بسیار مهم است.
ورم بعد از جراحی بینی
در طول عمل جراحی رینوپلاستی، پوست، استخوان ها و غضروف در ناحیه بینی تغییر داده می شوند که ممکن است باعث آسیب به بافت ها و رگ های خونی شود. این آسیب ها یک پاسخ التهابی در بدن را برمی انگیزند که منجر به ورم بعد از جراحی می شود، زیرا بدن سعی می کند بافت های آسیب دیده را ترمیم کند. مهم است به خاطر داشته باشید که عواملی مانند تکنیک جراحی، وسعت عمل و ویژگی های فردی می توانند بر میزان تورم تجربه شده و مدت زمان بهبودی آن توسط هر فرد تأثیر بگذارند.
به طور معمول بلافاصله پس از جراحی بینی، می توانید انتظار ورم قابل توجهی در اطراف بینی و چشم داشته باشید که ممکن است بینی شما را بزرگتر از آنچه هست نشان دهد. این ورم بعد از جراحی در چند روز اول پس از جراحی به تدریج بهبود می یابد تا هفته دوم پس از جراحی اکثر افراد شاهد بهبود قابل توجهی در تورم هستند، اما ممکن است چندین ماه طول بکشد تا به طور کلی ورم بینی رفع شود و نتیجه نهایی جراحی قابل مشاهده باشد.
دستورالعمل های مراقبتی پس از رینوپلاستی
پس از عمل جراحی بینی، پیروی از دستورالعمل های مراقبت های بعدی برای بهبودی سریعتر ضروری است، همچنین باید برای کنترل ورم و جلوگیری از عوارض برنامه دارویی رعایت شود. مراقبت های بعد از رینوپلاستی مناسب، از جمله رسیدگی به زخم و جابجایی پانسمان های بینی، از روند بهبودی و کاهش ورم بعد از جراحی حمایت می کند. برای بهبودی سریعتر پس از جراحی، طبق دستورات مراقبت های بعدی خود، داروهای تجویز شده را مصرف کنید، به پانسمان (یا چسب) های بینی خود توجه کنید و در صورت نیاز آنها را تعویض کنید، محل جراحی را برای علائم عفونت بررسی کنید و در صورت بروز نگرانی با جراح خود تماس بگیرید.
داروها می توانند تورم بعد از جراحی بینی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند، همیشه توصیه های جراح خود را برای داروهای ایمن و موثر دنبال کنید. برخی از مکمل ها به بهبودی بعد از جراحی بینی کمک می کنند، اما از مصرف داروهایی که رقیق کننده خون هستند اجتناب کنید، زیرا می توانند عوارضی ایجاد کنند. همیشه قبل از شروع هر دارو یا مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید و از مصرف دارو و مکمل بدون نظر او خودداری کنید.
چگونه ورم بعد از جراحی بینی را کاهش دهیم؟
کاهش ورم بینی بعد از جراحی می تواند به بهبود و تسریع روند بهبودی کمک کند، در اینادامهجا چند نکته برای کمک به کاهش ورم بعد از جراحی بینی وجود دارد:
✔ مهم است که در چند روز اول پس از جراحی بینی، سر خود را بالاتر از قلب خود قرار دهید، این کار با جلوگیری از تجمع مایعات در اطراف بینی و چشم ها به کاهش تورم کمک می کند. در هنگام خواب و استراحت از چند بالش یا تکیه گاهی برای بالا بردن سر خود استفاده کنید.
✔ از انجام فعالیت هایی مانند خم شدن یا بلند کردن چیزی خودداری کنید، زیرا می توانند ورم بینی را بدتر کنند. ثابت ماندن در روزهای اولیه پس از جراحی رینوپلاستی بسیار مهم است و به روند بهبودی کمک می کند.
✔ کمپرس سرد می تواند به کاهش ورم بعد از جراحی بینی و التهاب کمک کند، از کمپرس سرد به مدت 20 دقیقه روی نواحی اطراف بینی استفاده کنید، سپس 20 دقیقه استراحت دهید. در 48 ساعت اول مداوما تکرار کنید، برای محافظت از پوست اطمینان حاصل کنید که کمپرس ها در یک پارچه نرم پیچیده شده اند. پس از 48 ساعت اولیه، تعداد دفعات کمپرس سرد را به 3-4 بار در روز کاهش دهید.
✔ گرما می تواند تورم بینی را افزایش دهد و روند بهبودی را طولانی تر کند، بنابراین مهم است بعد از جراحی بینی تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض گرما خودداری کنید. در چند هفته اول پس از جراحی از دوش آب گرم یا حمام، سونا و اتاق بخار نیز خودداری کنید، علاوه بر این اجتناب از نور مستقیم خورشید و استفاده از کرم ضد آفتاب در بیرون از منزل بسیار مهم است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند بر بافت پوست بینی شما تأثیر بگذارد و آن را بیشتر در معرض آسیب قرار دهد.
✔ نوشیدن مقدار زیادی مایعات می تواند با دفع مایعات و سموم اضافی از بدن به کاهش ورم بعد از جراحی بینی کمک کند. حتما در طول روز به طور منظم آب، چای گیاهی و سایر مایعات بدون کافئین بنوشید.
✔ برای کاهش تورم در هفته های بعد از جراحی بینی، کنترل داشتن رژیم غذایی سرشار از میوه ها، سبزیجات و پروتئین بدون چربی مفید است. از غذاهای شور که ممکن است ورم بینی را افزایش دهند اجتناب کنید، محدود کردن مصرف سدیم برای به حداقل رساندن احتباس مایعات و حمایت از بهبودی پس از جراحی ضروری است. بهتر است رژیم غذاییتان شامل پروتئین های بدون چربی مانند مرغ، بوقلمون، ماهی، غلات کامل مانند برنج قهوه ای و بلغور جو دوسر باشند.
✔ فعالیت های شدید در دوران بهبودی بعد از رینوپلاستی میتواند فشار خون را افزایش داده و روند بهبودی را طولانی تر کند. برای درمان ورم بعد از جراحی بینی حداقل تا دو هفته پس از جراحی بینی یا طبق توصیه جراح از ورزش، بلند کردن اجسام سنگین و سایر فعالیت های سنگین خودداری کنید. پیاده روی سبک برای تقویت گردش خون مفید است، اما از فعالیت های شدیدی که می تواند فشار خون را افزایش داده و مانع از بهبودی شود، اجتناب کنید. فعالیت عادی را به تدریج و بدون فشار زیاد افزایش دهید؛ افزایش فشار خون بلافاصله پس از عمل ممکن است منجر به خونریزی یا تورم بیشتر بینی شود.